top of page

YDS Hazırlık Programı

 

YDS (Yabancı Dilbilgisi Sınavı) Hazırlık Eğitim Programları, yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. YDS Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Romence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde yapılmaktadır.

 

Avrupa Resmi Dilleri Yabancı Dil Okulu'nda YDS Eğitimleri

YDS sınıflarına alınan ve zaten belirli bir seviyede İngilizce bilgisine sahip olan öğrenciler taktik ağırlıklı bir sınav olan YDS ’de performansı artırmayı amaçlayan bir eğitim anlayışıyla yetiştirilirler.Eğitim sistemi, sınav sistemi ve stratejileri doğrultusunda uygulama içeriklidir ve Genel İngilizce eğitim çalışmalarını içermez.Bu programa katılabilmek için adayların girecekleri seviye tespit sınavında B2 seviyesinde Genel İngilizce dil bilgisine sahip olması gerekmektedir. Program süresince yapılacak olan deneme sınavları ile tüm adayların gelişimleri takip edilmektedir.

 

YDS ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

YDS (Yabancı Dilbilgisi Seviye Tespit Sınavı) Nedir?

Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır.Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden hesaplanır.

 

90 - 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,

80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,

70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,

60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,5

0 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi

Sınav, her yıl Nisan ve Eylül aylarında yapılır. Sınavın hangi tarihlerde gerçekleştirileceği dönemin YDS kılavuzunda belirtilir.

 

YDS Sınavına Kimler Katılabilir?

  • Kamu Kurumlarının Yurtdışı Teşkilatlarında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer kamu görevlileri.

  • 657 sayılı kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak mütercim veya tercümanlar ile çözümleyici ve programcıları.

  • 657 sayılı kanun, 926 sayılı TSK Personel kanunu, 2802 sayılı Hâkim ve Savcılar kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanuna göre çalışmakta olanlar ile 399 sayılı KHK'nin 3/C maddesine göre çalıştırılan sözleşmeli personel olarak çalışanlardan YDS tazminatı almak isteyenler.

  • Doçentlik sınavına girecek adaylar.

  • Doktora ve sanatta yeterlik sınavına girecek adaylar

  • Araştırma görevlisi kadrolarına atanmak isteyenler

  • YÖK kanalıyla yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek isteyenler

 

YDS sınavında adaylar sınav sırasında zamanı çok iyi kullanmalıdırlar. Üst seviyede başarı alınamamasının en büyük sebebi soruların 150 dakikalık süreçte tamamlanamamasından kaynaklanmaktadır. Buna mani olmak için önceki yıllara ait sınavların çözülmesi gerekmektedir. Bu hem YDS soru mantığını kavramanıza hem de zamanın doğru kullanımını öğrenmenize katkıda bulunacaktır.

 

YDS Sınavına Hangi Seviyede Hazırlanılmalıdır?

B2 seviyesi A seviyesinde bir not alabilmek için gereklidir. Ancak istenilen nota göre farklı seviyelerden de başlamak mümkündür.

 

YDS Sınavının Süresi Nedir?

150 dakika sürmektedir.

 

YDS Hangi Kuruluşlar tarafından kabul edilmektedir?

YDS devlet kurumları ve pek çok üniversite tarafından kabul edilmektedir.

 

YDS sınavının sonuçları kaç yıl geçerlidir?

YDS sınavı için geçerlilik sınırlaması yoktur ancak dil tazminatı için geçerliliği eski KPDS’de de olduğu gibi 5 yıl olacaktır.

 

YDS Sınavına Nasıl Başvurulur?

YDS sınav başvuruları internet aracılığı ile elektronik ortamda www.osym.gov.tr adresinden yapılmaktadır. Sınav ücreti 50 TL’dir. Başvuru tarihleri basın-yayın organları ve ÖSYM’nin internet sayfasında basın duyuruları ile ilgililere duyurulmaktadır.

 

YDS Sınavının İçeriği Nedir?

Sınav 80 sorudan oluşmaktadır. Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunancadan yapılacak sınavlarda çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler kullanılır. Bu sınavlarda cümle ve paragraf tamamlama, gramer ve kelime bilgisi, diyalog tamamlama ile yabancı dilde okuduğunu anlama ve tercüme becerisini ölçen sorular bulunmaktadır.Çince, Danimarkaca, Ermenice, Gürcüce, Lehçe, Macarca, Portekizce, Romence, Sırpça, Ukraynaca, Hollandaca, Japonca ve Korece gibi dillerde sınav Türkçeye ve yabancı dile çeviri şeklinde yapılır. Çeviri için 150-200 kelimelik metinlerden yararlanılır. Sınavlarda sözlük ve sözlük görevi yapan yardımcı araçlar kullanılmaz.Çoktan seçmeli testlerin uygulandığı sınavların cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunmakta ve her doğru cevap için 1,25 puan verilmektedir. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak puanları bulunmaktadır. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır.

  © 2014 by NeRez

bottom of page